Mijn favorieten

Blog

Wist U dat?
Geplaatst op: 19 april 2024
Wist U Dat? Smit & Douma makelaars altijd zoekt naar nieuwe presentatiemanieren?
Lees meer...
Wist u dat?
Geplaatst op: 22 maart 2024
Wist u dat? Smit & Douma makelaars zelf ook regelmatig verhuist?
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 31 - Eerst kopen of eerst verkopen?
Geplaatst op: 9 februari 2024
Wanneer je op zoek bent naar een andere woning en je hebt op dit moment ook een eigen huis dan kun je je afvragen of het verstandiger is om eerst je huis te verkopen of om eerst een andere huis te kopen. Uiteraard is dit per situatie verschillend en is dat afhankelijk van wat voor huis je wilt kopen en wat voor huis je te verkopen hebt.
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 30 - Warmetruiendag
Geplaatst op: 2 februari 2024
Warme truien dag is in het leven geroepen om een stuk bewustwording te creëren voor klimaat verandering, maar ook voor het zuinig om gaan met energie. Het idee erachter is dat wanneer je een warme trui aan trekt je de verwarming een graadje lager kan zetten en op die manier dus Co2 verminder, maar ook gasverbruik bespaart.
Lees meer...
Vrijdag-Vlog- Aflevering 29 - Waarom kiezen voor een NVM makelaar?
Geplaatst op: 26 januari 2024
Als je een huis wilt kopen of verkopen, wil je natuurlijk dat alles soepel verloopt. Een NVM Makelaar kan je daarbij uitstekend helpen. NVM staat voor Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen, en het is de grootste Nederlandse vereniging voor professionals in de vastgoedmarkt.
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 28 - De NVM Vragenlijst
Geplaatst op: 19 januari 2024
De NVM vragenlijst, ook wel bekend als de vragenlijst voor de verkoop van een woning, is een belangrijk document. Het helpt niet alleen bij een soepele transactie, maar het heeft ook alles te maken met de mededelingsplicht van de verkoper.
Lees meer...
Wist u dat?
Geplaatst op: 17 januari 2024
Wist u dat? Rudy en Joan nog jonge broekies waren toen ze in 2009 begonnen?
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 27 - De lijst van zaken
Geplaatst op: 12 januari 2024
Vandaag gaan we het hebben over de lijst van zaken die je invult wanneer je je huis gaat verkopen. Deze lijst gaat dus over roerende zaken, dat zijn de spullen niet vast zitten in het huis of in de grond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloerbedekkingen of laminaat, lampen, keukenapparatuur en raambekledingen.
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 26 - NVM No-risk clausule
Geplaatst op: 5 januari 2024
De No Risk-clausule geeft een koper de mogelijkheid om binnen een afgesproken termijn zijn eigen woning te verkopen. Lukt dat niet binnen deze termijn dan kan de koper alsnog afzien van de aankoop van de nieuwe woning.
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 25 - De bouwkundige keuring
Geplaatst op: 22 december 2023
Bij een bouwkundige keuring is het van belang om te weten dat dit in de basis een visuele inspectie is. De keurder doet geen destructief onderzoek. In gewone taal, de keurder bekijkt alles wat hij kan zien, maar zal geen dingen slopen om ergen bij te kunnen.
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 24 - Het voorbehoud bouwkundige keuring
Geplaatst op: 8 december 2023
Een aankoopmakelaar zal in sommige gevallen adviseren om bouwkundig onderzoek te laten doen. Je kunt dan eventueel een bod uitbrengen met daarin een voorbehoud bouwkundige keuring. Hierbij heb je eigenlijk twee opties.
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 23 - De Schoorsteen
Geplaatst op: 1 december 2023
Niks zo lekker als een gezellig vuur Wanneer het buiten koud is en ook guur  Maar kijk uit en wees verstandig Want een vieze schoorsteen is niet handig
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 22 - De Eindinspectie
Geplaatst op: 24 november 2023
Vandaag gaan we het met je hebben over de eindinspectie voor dat je naar de notaris gaat en dat doe je bij de woning. Je gaat dan samen met de verkopers en de makelaar door het huis heen om te kijken of alles is zoals afgesproken. Want in de koopovereenkomst staat namelijk dat je de woning opgeleverd moet worden zoals dat was ten tijde van de bezichtiging van het huis.
Lees meer...
Vrijdag-Vlog - Aflevering 21 - De akte van levering
Geplaatst op: 17 november 2023
De akte van levering is het officiële moment waarop de woning daadwerkelijk van eigenaar wisselt en alle afspraken uit de koopovereenkomst uitgevoerd worden. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal bij de notaris?
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 20 - De (voorlopige) koopovereenkomst
Geplaatst op: 10 november 2023
Vandaag gaan we het hebben over de (voorlopige) koopovereenkomst en waarom die term eigenlijk een beetje misleidend is. De term 'voorlopige koopovereenkomst' suggereert dat de overeenkomst nog niet definitief is en dat je nog van de deal kunt afzien zonder gevolgen. Dat is echter niet helemaal waar.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 19 - Lateien boven kozijnen
Geplaatst op: 3 november 2023
Een latei is een dragend element dat boven een raam- of deuropening wordt geplaatst. Het heeft de taak om het gewicht van het metselwerk en andere bovenliggende structuren te dragen, zodat de kozijnen en deuren niet verzakken. Meestal worden deze lateien in staal of beton uitgevoerd.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 18 - Kwaaitaalvloeren
Geplaatst op: 20 oktober 2023
Tijdens de jaren zestig en zeventig was er een enorme behoefte aan nieuwe woningen, en dit zorgde voor hoge tijdsdruk in de bouwsector. Fabrikanten zoals Kwaaitaal brachten geprefabriceerde Het succes van deze producten was groot, maar om de productiecapaciteit bij te houden, werden verhardingsversnellers zoals calciumchloride aan de verse betonspecie toegevoegd, vooral bij Kwaaitaal. Dit leidde tot corrosie van de staalwapening in de vloerelementen, wat resulteerde in wat we in de volksmond 'betonrot' noemen."
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 17 - Asbest
Geplaatst op: 13 oktober 2023
Tot 1994 werd asbest veelvuldig gebruikt in verschillende materialen, zoals afvoerbuizen, plafondplaten, kit, vloerzeil en vensterbanken. Het was populair vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Maar, er is een groot nadeel: de asbestvezels zijn kankerverwekkend als ze worden ingeademd.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 16 - Verkoop bij inschrijving
Geplaatst op: 6 oktober 2023
Bij de Verkoop bij inschrijving kiest de verkoper ervoor om niet te onderhandelen over de prijs van een woning. In plaats daarvan kunnen geïnteresseerde kopers eenmalig hun ultieme eindbod uitbrengen. Maar hoe werkt dit precies?"
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 15 - Wanneer ben je in onderhandeling?
Geplaatst op: 22 september 2023
Vandaag nemen we jullie mee in het proces van het uitbrengen van een bod op een huis en vertellen we jullie wanneer je nu eigenlijk officieel in onderhandeling bent.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 14 - De onderzoeksplicht
Geplaatst op: 15 september 2023
Als je een huis wilt kopen, ben je als koper verplicht om zelf onderzoek te doen naar de staat en de juridische aspecten van de woning. Dit betekent dat je niet alleen moet vertrouwen op de informatie die de verkoper verstrekt."
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 13 - De mededelingsplicht
Geplaatst op: 8 september 2023
Wanneer je jouw woning wilt verkopen, ben je verplicht om bepaalde informatie te delen met potentiële kopers. Dit helpt hen om een weloverwogen beslissing te nemen en voorkomt verrassingen na de verkoop.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 12 - De salderingsregeling
Geplaatst op: 21 juli 2023
Als je zonnepanelen heb dan wek je zelf stroom op, waarvan je een deel direct zelf gebruik. Het gedeelte dat je niet gebruikt, dat wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt stroom die je hebt terug geleverd af van de stroom die je afgenomen hebt. Deze verrekening heet salderen.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 11 - De NVM Erecode
Geplaatst op: 14 juli 2023
De NVM Erecode is een set van regels die we naleven om ervoor te zorgen dat we onze functie naar eer en geweten uitoefenen en streven naar kwaliteit in onze dienstverlening.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 10 - Het schriftelijkheidsvereiste
Geplaatst op: 7 juli 2023
Het schriftelijkheidsvereiste is een juridisch begrip bij het kopen van een woning tussen een particuliere koper en een particuliere verkoper. Het houdt in dat alle afspraken die worden gemaakt tussen een koper en een verkoper vast moeten worden gelegd op papier en dat door beide partijen moet zijn worden ondertekend. Tot dit tijd is de overeenkomst niet rechtsgeldig.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 9 - Drie dagen bedenktijd
Geplaatst op: 30 juni 2023
Het kopen van een woning is een serieuze zaak met een grote impact. In de huidige woningmarkt is het vinden van een geschikte woning een uitdaging. Maar het is belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen. Daarom is er de 3 dagen bedenktijd.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 8 - Vereniging van eigenaren
Geplaatst op: 23 juni 2023
Als je eigenaar bent van een appartement ben je ook automatisch lid van de vereniging van eigenaren en heb je ook stemrecht in de vereniging  van eigenaren. Tijdens de vergadering kan je ook jou stem uitbrengen bij besluitvormingen. Als er besluiten genomen moeten worden kunnen alle eigenaren stemmen. Bij meerderheid van de stemmen worden dan besluiten genomen. 
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 7 - Overdrachtsbelasting
Geplaatst op: 2 juni 2023
De overdrachtsbelasting is een belasting die van toepassing is wanneer je onroerend goed koopt en deze kosten zijn normaal gesproken voor rekening van de koper. Er zijn recentelijk enkele wijzigingen doorgevoerd, dus laten we meteen de verschillende tarieven doornemen." Het standaardtarief voor de overdrachtsbelasting is sinds 1 januari 10,4 procent, dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijfspanden, beleggingspanden, recreatiewoningen, maar ook voor bijvoorbeeld een bouwkavel.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 6 - De kosten koper
Geplaatst op: 26 mei 2023
Vandaag gaan we het met jullie hebben over de kosten koper. In Nederland is het de gewoonte dat een woning wordt verkocht met daarbij de term kosten koper, maar wat houdt dat nou precies in.  Het houdt in dat de kosten die bij de overdracht van een woning horen voor rekening van de koper zijn, de term zegt het eigenlijk al. Maar om welke kosten gaat dit nou precies.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 5 - Verschillende soorten glas
Geplaatst op: 19 mei 2023
Vandaag gaan we het hebben over de verschillende soorten glas in een woning.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 4 - Het biedlogboek
Geplaatst op: 12 mei 2023
Per 1 januari 2023 is het gebruik van het digitale biedlogboek bij de verkoop van woningen verplicht voor leden van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs. Wat betekent dat precies? Nou, het biedlogboek zorgt ervoor dat het koopproces bij een NVM-makelaar transparant wordt voor iedereen!
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 3 - Voorbehoud financiering
Geplaatst op: 5 mei 2023
Het kopen van een huis is een grote financiële beslissing is. Het is daarom verstandig om goed na te denken over je financiële situatie voordat je een bod doet op een huis.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 2 - Het energielabel
Geplaatst op: 28 april 2023
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en loopt van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning. Maar wat is de relatie tussen het energielabel en de woningwaarde? Uit onderzoek blijkt dat een hoger energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Dit komt omdat een energiezuinige woning lagere energiekosten heeft en daardoor aantrekkelijker is voor kopers.
Lees meer...
Vrijdag Vlog - Aflevering 1 - De rol van de verkopende makelaar
Geplaatst op: 21 april 2023
Vandaag willen we het hebben over de rol van de verkoopmakelaar bij het verkopen van een woning en waarom het belangrijk is om je als koper te laten begeleiden door een aankoopmakelaar. Veel mensen denken dat de verkoopmakelaar er is om zowel de koper als de verkoper te helpen, maar dat is niet helemaal waar. De verkoopmakelaar werkt namelijk in opdracht van de verkoper en heeft als belangrijkste doel om de woning voor de hoogst mogelijke prijs te verkopen.
Lees meer...