Mijn favorieten

Vrijdag-Vlog - Aflevering 26 - NVM No-risk clausule



Welkom bij de eerste vrijdag-vlog van 2024. Als eerste wensen wij jou uiteraard een heel goed en gezond 2024 toe. In deze eerste vrijdag-vlog gaan we het met je hebben over de NVM No-Risk clausule, ook wel genoemd het voorbehoud verkoop eigen woning of 48-uurs clausule.
 

Voorbehoud verkoop eigen woning

De NVM No Risk-clausule geeft een koper de mogelijkheid om binnen een afgesproken termijn zijn eigen woning te verkopen. Lukt dat niet binnen deze termijn dan kan de koper alsnog afzien van de aankoop van de nieuwe woning. Met de clausule kan een koper de koop ontbinden als de koper er niet in slaagt zijn ‘oude’ woning op tijd te verkopen. Aangezien de koper nog afhankelijk blijft van de verkoop van de oude woning, blijft de verkoper zijn eigen woning ondertussen te koop aanbieden in de hoop een ‘betere’ koper te vinden.
 

NVM No Risk-clausule

De NVM No Risk-clausule biedt de verkoper de mogelijkheid om door te gaan met de verkoop. Dat wil zeggen dat de woning in de actieve verkoop blijft staan, dat er bezichtigingen mogen plaatsvinden en dat er onderhandelingen gevoerd mogen worden.
 

48-uurs clausule

Als de verkoper zijn woning tegen, in zijn ogen, gunstiger voorwaarden verkoopt, stelt hij de eerste koper voor de keuze: doorgaan met de transactie of de koopovereenkomst ontbinden. Als de eerste koper ervoor kiest om door te gaan met de koop, dan moet hij de koopovereenkomst binnen twee (werk)dagen (48 uur) onvoorwaardelijk maken.
 

Afzien van alle voorbehouden

Dit betekent dat koper afstand doet van alle ontbindende voorwaarden, waaronder de NVM No Risk-clausule en het financieringsvoorbehoud. Als de koper hier niet voor kiest, is de eerste koop ontbonden en voert de verkoper de al met koper twee gesloten overeenkomst verder uit.


Minder interessant voor verkoper

Met deze No riks clausule heb je dus meer zekerheid dat je niet met 2 huizen komt te zitten als je een huis koopt. Je moet er echter wel op rekening dat de verkoper liever verkoopt zonder een no-risk clausule. In de praktijk zien we dan ook dat dit alleen lukt bij een woning die al wat langer te koop staat. 

Dat was het voor vandaag! Ik hoop dat jullie iets hebben opgestoken van deze uitleg over de NVM No-risk clausule. 

Als je meer vragen hebt of als er onderwerpen zijn waar je graag meer over wilt weten, laat het ons dan weten in de reacties. Bedankt voor het kijken en tot volgende week!